Skvělý homemade dárek - vepřové maso ve vlastní šťávě
Jednoduchý a chutný dárek vyrobený doma? Tento je u nás velmi oblíbený - jak u dospělých tak u děti! Vždy je po ruce snadný oběd nebo večeře. Zavařované vepřové maso ve vlastní šťávě je skvělým způsobem, jak uchovat maso na delší dobu a mít připravené výborné jídlo.
Tento recept je poměrně jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin, a pro jednoduchost si vystačíte s obyčejnout troubou, není potřeba zavařovací hrnec.
Finální produkt můžete ozdobit nádhernými etiketami - třeba na víčko kulatou samolepku s rokem výroby a na sklenici pěkný nápis.
Suroviny:
- 4-6 kg vepřového masa - nejlepší je kombinace plecka a bůčku, libové maso se nehodí - je po zavaření poměrně tuhé
- Nakládací sůl, spotřeba je 15 g soli na 1 kg masa
- Kmín (dle chuti)
Postup:
-
Příprava sklenic:
- Sklenice a víčka umyjte horkou vodou.
- Dejte sterilizovat do trouby na 15 minut při teplotě 130°C.
- Nechejte vychladnout.
-
Příprava masa:
- Maso opláchněte studenou vodou a osušte.
- Nakrájejte maso na menší kostky velké 3-4 cm velké.
- Maso vložte do mísy, osolte přibližně 15 g soli na 1 kg masa, podle chuti přidejte kmín a dobře promíchejte.
-
Plnění sklenic:
- Připravené kousky syrového masa vložte do čistých sterilizovaných zavařovacích sklenic. Maso upěchujte, aby nezůstávaly žádné vzduchové bubliny, ale neplňte sklenice úplně po okraj. Nechte cca 1–2 cm volného prostoru pod víčkem.
- Pokud máte rádi více šťávy, přidejte 2-3 polévkové lžíce vody.
-
Zavaření:
- Sklenice pečlivě zavíčkujte.
- Do hlubokého plechu dejte utěrku, napusťte vodu a postavte na plech sklenice aby se nedotýkaly navzájem a ani okraje plechu.
- Zavařujte v troubě 2 hodiny při 100°C (podle zkušeností se svou troubou nastavte případně vyšší teplotu, u naší musím nastavovat 120°C).
- Po vytažení otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.
-
Druhý den:
- Druhý den postup opakujte.
- Do hlubokého plechu dejte utěrku, napusťte vodu a postavte na plech sklenice aby se nedotýkaly navzájem a ani okraje plechu.
- Zavařujte v troubě 2 hodiny při 100°C.
- Po vytažení otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.
-
Skladování:
- Sklenice po druhé sterilizaci nechte vychladnout a skladujte je na chladném a tmavém místě. Takto zavařené maso vydrží několik měsíců.
sledujte nás na instagramu a sdílejte inspiraci #mylabelscz
0
2
4
15
4
18
20
37
9
17
29
11